Psykologinen painonhallinta

Jokainen suomalainen tietää MITEN tulisi syödä ja liikkua, mutta ei ehkä sitä MIKSI ei tee niin.

Psykologinen painonhallinta on niiden syiden ja seurausten tunnistamista, kohtaamista ja käsittelyä, mitä painonhallinnan hankaluuksien takana todellisuudessa on.

Tunnesyömisestä puhutaan paljon, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa? Kuinka surullinen pitää olla, että sen varjolla lepää ja syö itsensä huonoon kuntoon ja terveydelle haitallisiin puntarin lukemiin?

Olisiko muita keinoja surujen, tyhjyyden, levottomuuden ja kiukun säätelyyn kuin syömisen kanssa kikkailu? Voiko elämä olla samaan aikaa mielekästä, jopa onnellista, kun pitää itsestään huolta myös liikunnan ja ruokavalion avulla?

Olisi, voi ja onkin!

Psykologinen painonhallinta on syvällisempi konsepti painonhallintaan ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.

Vireystasojen säätelyn, ajatusmallien päivittämisen ja uusien elämän tapojen oppimisen myötä ELÄMÄ MUUTTUU PYSYVÄSTI JA PAINONHALLINTA ONNISTUU.

Kieltäminen ja jyrkät rajat, esimerkiksi ruokavaliossa saavat aikaan ihmisissä kahdenlaista reaktiota: osa noudattaa annettuja ohjeita pilkun tarkasti, kunnes väsähtää tai tarvitsee itse helpotusta liian tiukkaan kuuriin. ”Äh, nyt en kyllä jaksa, antaa olla, tänään sallin itselleni palkinnoksi tällaisen herkun, ja sitten seuraavan ja seuraavan, kun olen ollut niin kovilla!” Toinen osa ihmisistä taas toteaa, että ei pysty niin tiukkaan kontrolliin kuin dieetti vaatii ja lipsuu koko ajan. Psykologia tämän taustalla on ymmärrettävää: toinen osa ihmisistä alistuu, toinen taistelee, mutta lohduttaa hankaluuttaan valinnoilla, jotka lopulta kääntyvät yritettyä kuuria vastaan. On myös tutkittua tietoa, että laihdutuskuurin jälkeen elimistö pyrkii kompensoimaan menetetyt kalorit ja läpikäydyn nälän jakson, haluamalla kaloripitoista ravintoa ja pitämällä siitä kovasti kiinni.

Siksi psykologisen painonhallinnan taustalla onkin hyväksyminen, KYLLÄ:n sanominen hyville, elämää puoltaville valinnoille.

Psykologinen painonhallinta on hyvän elämän valitsemista, NYT. Hyvä elämä, itsensä hyväksyminen ja ainutkertainen elämän aika on juuri nyt, ei SIT- KUN. Psykologinen painonhallinta on itsen hyväksymistä, jopa rakastamista, juuri sellaisena kuin oikeasti on, juuri sen tarinan kanssa joka on totta ja niin, että voi ja haluaa valita itselleen hyvää.

Psykologiseen painonhallintaan kuuluu siis kaikkea muuta kuin puntarin ja mittanauhan tuijottamista ja kaloreiden laskemista. Terveellisten elämäntapojen lisäksi psykologisessa painonhallinnassa perehdytään itsetuntoon, onnistumisen iloon, elämän nälän tyydyttymiseen ja yltäkylläisen elämän elämiseen. Elämän on tarkoitus on ymmärtääkseni elää yltäkylläinen elämä ja sen jälkeen kuolla kiitoksen kanssa.

Psykologinen painonhallinta on kaiken tämän lisäksi totuuden kohtaamista. Totuuden itsestä, omista ajattelu- ja tunnemalleista, sekä siitä, mitä elämä on tähän mennessä ollut ja miten tähän pisteeseen on tultu. Joskus totuuden kohtaaminen on tuskallista. Tekee kipeää myöntää, että on kohdellut kehoaan kaltoin, laiminlyönyt omaa hyvinvointia ja antanut asioiden vain tapahtua. Toisaalta voi olla vapauttavaa kohdata niitä kipeitä tosiasioita, mitkä siihen pisteeseen ovat johtaneet, menetykset, suru, tragediat ja elämän epäoikeudenmukaiset tilanteet. Pelottavaa? Ehkä sitäkin. Mutta jollain ihmeellisellä tavalla totuus tekee kuitenkin vapaaksi. Haluamme hyvää elämää, haluamme olla vapaita ja hyvinvoivia oikeasti, jokainen!