You are currently viewing Eväitä matkaan

Eväitä matkaan

  • Artikkelin kategoria:Kirjoituksia

Monen, kuten itsenikin usein käyttämä tekosyy epäterveellisiin valintoihin on joko kiire tai ruokailujen hankala rytmittäminen. Sellaisissa tilanteissa on pakko pelata välipalojen kanssa, ettei ruokailuväleistä tule liian pitkiä, niin että nälkä ja ravinnon tarve ilmenisi illalla hirveänä herkkuhimona.

Välipalan tulee siis olla täyttävää, terveellistä, kevyttä ja ravintoaineiltaan oikeanlaista. Skyrin, viilin, jogurtin ja muiden maitoproteiinituotteiden mukana pitäminen ei ole aina mahdollista, ne kun menevät huonoksi jos jääkaappia ei ole käytettävissä. Ikävä todeta, että elämä on välillä niin kiireistä (sekin on omalla vastuulla), että välipala tulee joskus nautittua ”lennossa”. Tai autossa. Mitä syödä sen sijaan, että kaivelee käsilaukun pohjalta liiskaantunutta suklaapatukkaa tai purskahtanutta banaania.

Proteiinipatukoiden yleistyminen on varmasti tehnyt terveellisempien välipalojen hankinnasta hiukan helpompaa, mutta entä jos proteiinipatukat tuntuu tulevan jo korvista, tai alun perinkään niiden teennäinen maku ei meinaa mennä kurkusta alas?

Itse olen vuosikausia toiminut välipalojen kanssa niin, että pidän aina käsilaukussani mukana joko banaanin tai omenan, vesipullon ja pähkinäsekoituspussin. Yhtään liiskaantunut tai pehmennyt banaani ei maistu, joten sitä tarkoitusta varten olen ostanut banaanikotelon. (tilaamalla netistä löytyy varmasti, sanalla ”banana case”)

Omenalla sen sijaan on luonnostaan vähän parempi, kuljetukseen sopiva kuori, joten sellainen on helppo napata mukaan käsilaukkuun tai reppuun milloin tahansa. Omenassa on myös se helppo ja hyvä puoli, että se säilyy muutaman päivän menemättä huonoksi. Tosin olen useasti kaivellut välipalaksi käsilaukkuni pohjalta melko lailla kolhuja kokeneita ja hylättyjä yksilöitä?

Hedelmistä saa pikaisen virkistyksen päivään niiden hiilihydraattipitoisuuden takia, ja toisaalta siksi, että niiden syöminen on vähän vaivaa vaativaa. Tarkoitan sillä sitä, että esimerkiksi omena pitää todella teknisesti SYÖDÄ, eikä se liukene kurkusta alas huomaamatta kuten smoothie, mehu tai jäätelö. Omenan kanssa on helppo keskittyä tietoiseen syömiseen, eli tiedät todella mitä syötä ja mitä kehoosi menee. Smoothieta tai terveelliseltä valinnalta vaikuttavaa ”paljon hedelmälihaa sisältävää” kaupan tuoremehua voi lipittää vaikka litran, ilman että huomaa ottaneensa juuri mitään. Kaloreita menee silti alas hirmuinen määrä, eikä hedelmän kuidun hyödyt tule kuitenkaan mukana. Kuitu on tärkeä osa hedelmää ja se tuo täyteyden tunnetta. Se myös auttaa ruoansulatusta.

Esimerkiksi stressaavissa tilanteissa johonkin intensiivisesti keskittyminen on hyvä rauhoittumisen keino.

Pelkät hedelmät eivät kuitenkaan pidä nälkää kovin kauaa. Hyvien eväiden mukana on hyvä olla rasiaan tai pussiin valittuja hyviä pähkinöitä ja maltillinen määrä kuivattuja hedelmiä.

Oma lempparini on pieneen rasiaan valitut erilaiset pähkinät, kuten saksanpähkinä, hasselpähkinä ja cashew. Niiden kanssa rasiaan laitan manteleita, auringonkukan siemeniä, kurpitsan siemeniä ja joko kuivattuja gojimarjoja, taateleita tai kuivattuja aprikooseja, joita olen saksilla pilkkonut hieman pienemmiksi paloiksi.

Pähkinät ovat täynnä sydänystävällisiä rasvoja, proteiinia, vitamiineja, kuituja ja mineraaleja. Pähkinät auttavat kylläisyyden tunteeseen ja ehkäisevät nälkää. Niissä on tosin paljon rasvaa ja kaloreita ja kourallinen pähkinöitä voi sisältää lähes yhtä paljon kaloreita kuin kevyt päivällinen. Pyri välttämään sokeroituja, öljyssä paahdettuja, suolattuja ja maustettuja versioita pähkinästä, valitse ne sellaisenaan, sekoituksena osaksi terveellistä välipalaa.

Macadamia- ja pekaanipähkinät sisältävät paljon rasvaa ja kaloreita, mutta vain vähän proteiinia, joten niitä kannattaa valita mukaan kohtuullisesti. Ero toisiin pähkinöihin on vain kuitenkin noin 40 kaloria enemmän annokselta, joten kohtuullisesti nautittuina myös nämä pähkinät tuovat ruokavalioosi hyviä rasvoja.

Tutkimusten mukaan kaikkein terveellisimpiä pähkinöitä ovat saksanpähkinä ja maapähkinä. Vaikka saksanpähkinä onkin hyvin rasvainen ja kaloripitoinen, se pitää sisällään ihmiselle välttämättömiä alfalipoleenirasvahappoja. Nämä rasvahapot auttavat rytmihäiriöihin ja vähentävät tulehdusta ja hapettumista valtimoissa rasvaisen aterian jälkeen. Maapähkinät sisältävät ihmiselle välttämätöntä folaatti-mineraalia, joka tukee aivojen kehitystä. Kuten useimmat pähkinät, myös maapähkinät sisältävät aivoille välttämättömiä rasvoja ja E-vitamiinia.

Hedelmän ja pähkinäsekoituksen lisänä kannattaa pitää aina pullo vettä. Mukana kuljetettavan vesipullonkin tulee olla itselle mieleinen. Kannattaa ostaa hyvälaatuinen, kestävä ja mieluisen värinen pullo, josta on KIVA JUODA vettä pitkin päivää.

Nykyään kaupoista saa myös huoneenlämmössä säilyviä proteiinijuomia. Ne ovat myös hyvä keino pitämään nälkää ja ehkäisemään iltaan ajoittuvaa turhaa kaloritankkaamista. Kannattaa kuitenkin katsoa myös proteiinijuomista sokeripitoisuus ja valita sokeriton tai vähäsokerinen versio.

Näillä keinoilla olen itse ainakin välttynyt monelta ”tekee vähän jotain mieli” tilanteessa ostetulta virvoitusjuomalta tai karkilta, eli turhilta kaloreilta.